Cestování a zážitky z Antálie

 

 

 

Zdravím všechny příznivce cestování!

Pro lidi, kteří jsou ochotni na dovolené i poznávat a cestovat mám pár tipů.

Oblast Antalya – Turecko.

Půjčili jsme si jako obvykle  auto v místní půjčovně. Rozdíly cen jsou veliké 20-35 euro na den.

Navštívili jsme velkolepý Taurus, to  je pohoří v jižním a východním Turecku, které dosahuje výšky téměr 4000 m / nad m., tam jsme také u cesty nasbírali krásné kameny, bobkový list a granátová jablka. Opuncii už jsem raději nesbírala, minule na Kypru jsem měla všechny její  kaktusové bodlinky všude.

Místní lidé ve vesnicích, jsou velmi milí, pohostili nás pravou tureckou kávou,  kterou  jsme si dali v jejich mini kavárně v horách ve výšce cca 2500 m nad m. Venkovní posezení na terase s výhledem na vesnici a hory. Často tam turisty asi nemají, protože nás  nakonec  obsluhovalo 5 místních lidí.

Doporučuji všem navštívit krásný amfitheatr v Aspendos, což bylo antické město, amfitheátr, který je výjimečný akustikou a kapacitou cca pro 8.000 diváků. Všichni diváci slyší i při sezení úplně nahoře a to bez použití techniky.
Je starý cca 2500 let, je ve velmi zachovalém stavu, neboť je celý z kamene, přesněji mramoru.

Zachovalé jsou staré památky Perge, které přestavují komplexní  stavební dílo s výrazem římského města. Perge bylo založeno kolem roku 1000 př.n.l. asi 20 km od pobřeží, aby bylo chráněno před piráty. Je zde stará akropole, zbytky městských hradeb, divadla, lázní a chrámů.

Daším neuvěřitelným zážitkem byla cesta v Green Canyonu  a napříč vodní nádrží na lodi, voda tyrkysové barvy s 18 minerály a rybami, které žijí pouze v této čisté a složením vyjímečné vodě. Za poplatek jsme si mohli chytat na prut rybky sami.  Do vody bylo možné skočit a nabít se tak její čistotou a přjemně se osvěžit její teplotou. Zde jsem si uvědomila, že se mi o tom již zdálo ve snu, říká se tomu Déjà vu. Výlet na lodi napříč nádrží a kaňonem trval i s obědem asi 6-7 hodin.  Je to jediná nádrž s pitnou vodou, kde turecké úřady dovolili provoz několika lodí, ovšem z důvodu ochrany zdroje vody, jsou všechny lodě na plyn.

Zajímavé bylo také staré centrum Antalie s výhledem na moře a na již zmíněné krásné pohoří Taurus. Návštěva místního starého bazaru s vůněmi tisíců druhů koření, ovoce a zeleniny. Naleznete zde i rybí trh, kde je vše čerstvé. Nakonec dojdete i k ošacení všeho kořenídruhu i značek. Můžete smlouvat. Někde mají i psané fixní ceny. Podobný starý bazar je i v městečku Manavgat cca 10 km od města Side, k převozu jsme použili místní dopravní prostředek, zvaný Dolmuš. Řidič byl veselé povahy a styl jeho řízení byl dosti podobný jako v Káhiře nebo Maroku. Kdo je rychlejší a větší má přednost.

V Antalii je také nádherné mořské akvárium  s murénami, žraloky a rybkami všech barev, v přepočtu na naše  za cca 500 Kč/ osobu.

Krásné  zážitky přeje

Kamila 

 

viagra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Archivy
KONTAKT

Ing. Kamila Bazala, MBA
tel.: +420 602 750 161
email: kamilabazala@seznam.cz